Habos citromos sütemény

Egy amerikai weboldalon megfogott ennek a süteménynek a fotója. A receptet elolvasva nem voltam teljesen elégedett, túl soknak találtam a cukrot, és nem szerettem volna krémsajtot használni, mert épp túró volt itthon. Több ponton átalakítottam a receptet, és így egy tejfölös, túrós, citromos sütemény lett a végeredmény, enyhén rágós, kicsit ropogós habcsókkal a tetején. Az első sütés óta több kis átalakításon esett át, és most azt a receptet találod itt, ami igazán bevált. Nagyon megszerettük.

Habos citromos sütemény

Habos citromos sütemény

Adag

1

sütemény
Előkészítés

30

perc
Sütés

1

óra 

15

perc
Teljes elkészítési idő

1

óra 

45

perc

Hozzávalók

  • A süteményhez:
  • 35 g olvasztott vaj

  • 22 dkg sima liszt

  • ½ mokkáskanál só

  • ¼ mokkáskanál szódabikarbóna

  • 20 dkg cukor

  • 1 bio citrom frissen reszelt héja

  • 40 g túró

  • 55 g tejföl

  • 75 g olívaolaj

  • 3 nagy tojás

  • 1 teáskanál vaníliakivonat

  • ½ dl frissen facsart citromlé

  • 10 dkg citromkrém vagy citromlekvár

  • A tojáshabhoz:
  • 20 dkg porcukor

  • 4 tojásfehérje

  • 1 csipet só

  • 1 teáskanál frissen facsart citromlé

Elkészítés

  • Egy szögletes kenyérsütőformát kivajazunk, és kibélelünk sütőpapírral. A vajat felolvasztjuk és hagyjuk kihűlni.
  • A süteményhez egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat (liszt, só, szódabikarbóna). A robotgép keverőtáljában a reszelt citromhéjat összegyúrjuk a cukorral, amíg kioldódik a héjból az illóolaj, és a cukor nedves homokra emlékeztet. Hozzáadjuk a túrót és a tejfölt, alacsony fokozaton 2-3 percig keverjük, amíg habos lesz.
  • Ezután hozzáadjuk az olvasztott vajat, az olajat, és simára keverjük. A tojásokat egyenként beledolgozzuk, közben hozzáadjuk a vaníliakivonatot is.
  • Váltakozva a masszához keverjük a lisztet, a citromlevet és simára keverjük – nem kell túlkeverni. A citromkrémet a legvégén adjuk hozzá, és egy spatulával márványosan beleforgatjuk. A tésztát átöntjük az előkészített sütőformába és félretesszük.
  • A robotgép keverőtálját és a habverőt alaposan elmossuk, és elkészítjük a tojáshabot: a tojásfehérjét és a sót a keverőtálba tesszük és elkezdjük felverni. Amikor már habosodik, kanalanként beledolgozzuk a cukrot, minden adag cukor után 1-2 percig dolgoztatva a gépet, hogy végül fényes, sűrű habot kapjunk. A végén hozzákeverjük a citromlevet is.
  • A habot a süteménymassza tetejére kanalazzuk, és egy spatulával, 4-5 nagy mozdulattal kicsit beleforgatjuk a masszába is úgy, hogy a tetején megmaradjon egy vastagabb habréteg.
  • 170 fokra előmelegített sütőben 60-75 percig sütjük. Mielőtt kivesszük a sütőből, tűpróbát végzünk. és ha nem tapad a tészta a tűre vagy bambuszpálcikára, kivesszük a sütőből. A formában hagyjuk kihűlni, majd a kilógó sütőpapír segítségével óvatosan kiemeljük a formából. Szeletelve kínáljuk.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Snack- és desszertötletek

Azonnal puha mézeskalács

Puha mézeskalács

Azonnal puha mézeskalács recept, ami sütés után azonnal fogyasztható. Sokat csináljatok belőle, mert nagyon eteti magát!

Bajor sörperec

Bajor sörperec

Kis pepecseléssel jár, de pont a fényes máz adja a bajor sörperec lényegét, a tésztából pedig még perecgolyót is lehet készíteni.

Glutén és laktózmentes mézeskalács

Mentes mézeskalács

Glutén és laktózmentes mézeskalács, ami annyira finom, hogy felveszi a versenyt az eredetivel. Sőt, lehet, hogy még meg is előzi.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes